Buyer persona – a marketinges élete szerelme

Fiatal, sportos, szeret utazni, gyakran jár társaságba… Nem, most nem az ideális társadról van szó, hanem az ideális vevődről. Persze az is lehet, hogy ő egy idősebb nagyvárosi hölgy, a lényeg, hogy képzeld el, milyen ő, tetőtől talpig, mert így jócskán megnövelheted eladásaid. Földi Miklós Dániel vállalkozó, pszichológus, üzleti tréner elmondja, hogyan.


Van egy terméked, amelyről bizonyos csatornákon keresztül kommunikálni szeretnél a célközönségednek. Ha mindhárom stimmel – jó a termék, megfelelők a csatornák és stimmel a célközönség – akkor sikeres lesz a kampányod. Ez a cikk a célközönséged megtalálásában fog segíteni. Egész pontosan a buyer persona fogja megmutatni, hogy ki a célközönséged.

Ki az a buyer persona?

A buyer persona az ideális vevőd, kliensed, vásárlód mintapéldánya. Ő az, aki minden szempontból megfelel a célközönséged tulajdonságainak. Neki készíted a terméked, adod el a szolgáltatásod, ő testesíti meg a tökéletes keresletet a kínálatodra.

Természetesen fiktív személy. Egy valós adatokra épülő, például piackutatással megalapozott modell, amely jól reprezentálja a célcsoportodat vagy egy szegmensét. Természetesen ez egy általános személy, nem egyedi, de nagyon nagymértékben tudja segíteni, hogy a megfelelő emberekhez juttasd el a termékedet, és ne csak egy általad (vagy általatok) elképzelt, de a valóságban nem létező csoportnak próbáljatok eladni.

Miért kell buyer persona?

Azért, mert:

  • segítségével megkíméled magatokat rengeteg felesleges munkától (amit egy nem létező csoportnak készített termékre pocsékolnátok);
  • megspóroltok rengeteg indokolatlanul elköltött pénzt (amelyek olyan hirdetésekre mennének, amiket senki sem néz, vagy csak nézik, de nem vásárolnak a hatására);
  • célzottá teszi a termékfejlesztést – már az elején adatokra építve tudtok nekikezdeni a termékfejlesztésnek, minimálisra csökkentve a találgatást és a véletlen szerepét;
  • strukturálja az eladást – tervezhetőbbé válik az értékesítés, hiszen tudod, hogy kinek akarsz eladni, bele tudod élni magadat a jövőbeli helyzetbe. Olyan, mint a próbafülke a ruhaboltokban – cáfolja vagy igazolja azt, amit gondolsz.

Hogyan készítsd el a buyer personádat?

Két dologra lesz szükséged. Egyrészt egy alapos piackutatásra – ezt akár te magad is elvégezheted, vagy ha van rá keret, megbízhatsz egy piackutató céget. Azt, hogy pontosan milyen adatokra van szükséged, erősen meghatározza, hogy milyen típusú terméket árulsz. Online szolgáltatóként például nem számít annyira a földrajzi hely, de ha mondjuk pékséged van, akkor ez elsőrendű lehet.

Másrészt elengedhetetlen a csapatmunka is. Ülj össze kollégáiddal és képzeljétek el, hogy hogyan néz ki a tipikus vevő, milyen ruhát hord. Hozzatok be az irodába egy próbababát és öltöztessétek fel (tényleg!). Ha egyedül viszed a céget, akkor kérj meg valakit, hogy segítsen. Nagyon hasznos, ha nem egyedül csinálod.

Tegyél egy próbát holnap vagy legkésőbb a jövő héten, és készítsetek egyet, legyen saját buyer personátok! Hidd el, többszörösen meg fog térülni a befektetett munkaórák száma. Akár van már terméked, akár csak most akarod elkészíteni. Utazni sem indulsz el térkép nélkül. Hacsak nem akarsz a vakvilágban kalandozni. De szerintem nem akarsz.

Töltsd le az infografikát, és készítsd el a saját buyer personádat.

Kattints a képre

Share this post

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Scroll to Top