A véleményed helyett inkább gondolkozz! Jobb lesz tőle mindenkinek. Még neked is.

A véleményed helyett inkább gondolkozz! Jobb lesz tőle mindenkinek. Még neked is.

Eléggé közismert mondás, hogy a vélemény a legolcsóbb dolog a világon, ezért is van belőle túlkínálat. Ezzel szemben a gondolat, és úgy általában a gondolkodás már elég nehezen elérhető árucikk kis bolygónkon.

Vélemény vs gondolat, van különbség pszichológiailag?

Óriási. Mármint a különbség. A véleményed megfogalmazásához semmi mást nem kell csinálnod, csak kinyitnod a szádat. Esetleg leírni. Vége. Nem kell hozzá tudás, utánajárás, információ, és gondolkodni sem kell hozzá, azaz mentális erőfeszítést sem igényel. Pont ezért annyira népszerű.

A vélemény lélektanilag nem más, mint önkifejezés, esetleg önbizalomnövelés. ( “jól megmondtam neki” stb.). Amivel semmi probléma sincs, amennyiben ezt erre a célra használod. Nem igényel gondolkodást, egyszerűen csak ki kell mondani ami a fejünkben van. Több köze van a stresszkezeléshez, mint a problémamegoldáshoz, vagy bármilyen intellektuális folyamathoz. A gond akkor kezdődik, amikor a véleményedet egy vita vagy összetett probléma megoldásához használod.

Ezzel szemben a gondolat már egy tudatos kognitív (gondolkodási) folyamat eredménye, egy intellektuális termék, amihez erőfeszítés, információ, előzetes tudás, kritikai készség és logika szükséges. Lélektanilag a gondolat egy intellektuális termék, ami arra való, hogy problémákat oldj meg vele, és mellékesen alkalmas önkifejezésre is. Mint problémamegoldó eszköz használatával képessé válhatsz összetett problémák és helyzetek értékelésére, megoldások keresésére, és álláspontok minőségi megvitatására.

Tehát, amikor véleményt mondasz, akkor tulajdonképpen kérdéseket teszel fel, és kifejezed az érdeklődésed egy téma iránt. De nem érvelsz, és nem problémamegoldasz.

Annyi az üzenete, hogy engem ez érdekel, és nem értem, valaki segítsen megérteni.

Amikor gondolkozol, akkor problémát oldasz meg, azaz megoldásokat keresel, és közben elemzed a helyzetet, álláspontokat ütköztetsz.

A gondolatnak az az üzenete, hogy minden erőmmel azon vagyok, hogy megoldjam ezt.

Összefoglalva a vélemény eredménye az önkifejezés, és figyelemfelkeltés, vagy kérdésfeltevés, a gondolat eredménye a következtetés, és megoldás.

Miért nehéz gondolkodni (és könnyű véleményezni)?

Azért mert a gondolkodás fárasztó. Erőt, fáradtságot, időt stb. kíván, ami nagyon drága számunkra. Sokkal egyszerűbb csak úgy kimondani amit gondolunk, mint elkezdeni gondolkodni. Biológiailag és fárasztóbb, pl. agyunknak cukorra van szüksége hozzá, tehát tényleg fárasztóbb fizikaliag is. Biztosan érezted már, egy hosszú vita után, hogy rettentően kimerültél. Na ez ezért van. Agyunk alapvető célja, hogy minél kevesebb energiával legyen képes működni. Azaz amit nem muszáj, vagy lehet egyszerűbben, az lesz agyunknak a szimpatikusabb. Ennek nagyon egyszerű evolúciós, és érzelmi okai vannak, mondhatjuk azt is, hogy “így vagyunk előhuzalozva”. A tanulás, és önfejlesztés célja, hogy csökkentse agyunk természetes lustaságát.

A gondolkodáshoz tehát tudatosan rá kell venni magunkat, erőt kell venni magunkon, és az automatikus, kisebb energiabefektetéssel járó gyors véleménymondás helyett a nehezebb utat kell választani. Ráadásul az egész folyamat sokkal bizonytalanabb, mert semmi sem biztosítja, hogy igazunk lesz, vagy sikeresek leszünk. Szemben a véleménnyel, ahol nem nagyon tudunk elbukni. Ha másnak nem tetszik, róla is mondunk egy véleményt ( ” ez hülye”), és a téma lezárva. Sérülésmentesen.

Logikus a kérdés, hogy ki az a hülye aki ezek után gondolkodni akar?

Erő és motiváció a gondolkodáshoz

Szerencsére sokan. Miért? Mert gondolkodni jó. Olyan mint a sport. Vagy a reggeli edzés. Az elején nehéz, és lassan jö az eredmény. De miután megszokod, egyre többet és többet ad. És egyre eredményesebb és eredményesebb leszel benne. De gyakorlás szükséges hozzá. Mert fárasztó. Minél kevésbé gyakoroljuk a gondolkodást, annál inkább ki leszünk szolgáltatva a véleményünknek. Sok olyan helyzet van, ami érzelmileg megérint minket. Ezek sokszor előre nem is kiszámíthatóak. Egyszerűen csak valaki mond valamit. Ha megérint minket a téma ,szinte lehetetlen nem hozzászólni, vagy beleállni egy vitába. De “edzett gondolkodóként” képesek leszünk fékentartani a véleményünket, és helyette gondolataink mentén vitázni, érvelni.

A vélemény soha nem megoldás. A megoldás = következtetés

Aki általában a véleményét hangoztatja, az jobb ha felkészül, hogy piszok könnyen megfogják bántani, sértő vitákba keveredhet, és hamar az lesz a benyomása, hogy “itt mindenki hülye”. A vélemény márcsak ilyen. Az érzelmi életünk szüli, és ő is irányítja. Kevés kontroll felette. És mások is érzelmileg reagálna krá.

Egy hatékony, önmagunkon vagy másokon, helyzeteken segítő, társadalmilag- gazdaságilag hasznos probléma megválaszolásához és megoldásához gondolatokra van szükség. Ahhoz pedig erőfeszítésre, és befektetett munkára. De e nélkül megrekedünk. A befektetett munka viszont ugyan fárasztó de előbbre visz, és megtérül. Akárcsak az élet. Gondolj csak bele. Mennyi erőfeszítésbe, időbe, és energiába került, hogy édesanyád megszüljön és apáddal együtt felneveljenek? Ha nem gondolkodtak el volna komolyan, hogy gyereket akarnak, csak megosztották volna a véleményüket a gyerekvállalásról, te valószínűleg mára már egy feledésbe merült vélemény lennél csak. Valaki emlékezetében. Ne hagyd, hogy a véleményed irányítson egy vitába. Helyette inkább gondolkozz. Fárasztó lesz, boldogabb és elégedettebb leszel.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top