A szépség és a szörnyeteg - Jó és rossz szokásaink hatalma

A szépség és a szörnyeteg – Jó és rossz szokásaink hatalma

Hétfő reggel, tehát szokás szerint korán – egész pontosan zöld hajnalban – kelek. Szeretem, amikor még semmi nem mozog, kis családom alszik. Minden nyugodt. Kis reggeli készülődés után – zöld tea, bemelegítés, gyors öltözés – már lent is vagyok az utcán. Indul a futásom, majd kiérek a parkba, ahol edzeni szoktam.

Edzés után laza kocogásban, vagy gyors gyaloglásban hazamegyek. Benyitok a lakásba, zuhany. Ma is jól indult napom, már fél siker.

Ugrás.

Megígértem magamnak, egész pontosan már többször megfogadtam, hogy 10-kor lámpaoltás. Nincs gépezés, netezés. Felesleges, akár dolgozni, akár csak úgy, mert fáradt vagyok, néha szinte rádőlök már a képernyőre. Hulla vagyok. Tudom irány az ágy, mert holnap hulla leszek, nem bírok majd felkelni korábban, hogy hajnalban egy kicsit dolgozzak. De mégis, csak ülök a gép előtt, mint egy zombie. Egyszer csak – minden ok nélkül az agyam úgy dönt, hogy most már elég. Felállok, kibotorkálok a fürdőszobába, majd be a hálóba, és zombiként ledőlök aludni. A holnapot már el is csesztem, hulla leszek.

Mi közös a két történetben?

Mindegyik egy-egy szokásról szól. Miben különbözik a két történet? Az első, előre visz, önbizalmat és erőt ad, és sikeresebbé tesz. A második lelomboz, stresszt és feszültséget, kimerülést okoz.

Életünk fonala, sikereink és kudarcaink mind-mind szokásainkhoz köthetőek. Régóta tudjuk, hogy a jó szokások fontosak, de csak az utóbbi évek viselkedés lélektani kutatásainak sikerült felhívnia rá a figyelmünket, hogy mennyire meghatározóak. Szerencsére ennél azért több is kiderült. Ma már kiváló módszerek, elméleti tudás és tapasztalat áll a rendelkezésünkre, amivel bárki képes jó, sikeres szokások kialakítására, és rossz szokásai lecsökkentésére.

Mit jelent a szokás?

a viselkedés hagyományokon alapuló vagy megszokott módja. – wikiszótár

Tűpontos. Mondanám, hogy jobbat tudok, de nem. Pont ezért olyan nagyszerű pszichológiai lehetőség számunkra, szokásaink tanulmányozása. A szokás egy megszokás. Valami, amit azért csinálunk, mert megtanultuk így csinálni. Miért van szükségünk szokásokra? Miben segít a szokás? Nézzük néhányat.

 • Egyszerűsítés – rutint ad agyunknak, mint amikor úgy mész haza a munkahelyedről az autóddal, hogy nem is emlékszel rá, rutin, automatikus cselekvés.
 • Kevesebb döntés – eggyel kevesebb dolgon kell rágódj, eggyel kevesebb gond.
 • Stresszmentesít – nincs aggódás, tudod mi lesz, a legidegölőbb dolog a bizonytalanság, vajon mi lesz? Előadás előtt egy cigi, kávé, vagy 5 perc séta, mint mindig, ez is valami megszokást visz a szokatlanba.
 • Megnyugtat – már a nagyapám is ezta kávét itta reggel.
 • megerősít – képes vagyok rá, visszacsatolás, hogy tartom magam az elhatározásomhoz.
 • stb.

Szokásaink adják a keretet hétköznapjainkhoz. Nélkülük összefolynának a napok.

Szokások és szükségeletek

Fontos, hogy tisztába legyünk, hogy szokásaink mögött milyen “ hajtóerő” vagy motiváció áll. Beszélhetünk alapvető szükségletekről, és vágyvezérelt szokásokról.

Az alapvető fizikai szükségleteknek azokat az ösztönös igényeinket nevezzük, melyek az életfenntartáshoz kellenek. Ilyenek például az légzés, táplálkozás, alvás, megfelelő testhőmérséklet, szexualitás, és ürítés szükséglete. Nagyon sok egyéb nem fizikai szükségletünk is létezik, kezdve Maslow piramisától, rengeteg további elméletig, melyek nagyon meghatározóak, de korántsem olyan egyértelműek, mint fizikai szükségleteink.

Bizonyos szokásaink mögött alapvető szükségleteink állnak, például a reggeli mögött az evés, a télikabát mögött a testhőmérsékletünk stb. És vannak szokások, melyek mögött vágyaink állnak. Például az esti zombi internetezés mögött a kiváncsiságunk,hogy valami iszonyú érdekeset, “szaftos hírt” vagy csak izgalmat találjunk. Persze ezek mögé is bele lehet látni alapvető szükségleteket, de felesleges. Mert a céunk az, hogy megértsük, hogyan működnek szokásaink, és képessé váljunk rossz szokásainkat megszűntetni, és a jókat felerősíteni.

Hogyan alakíts ki jó szokásokat és szűntesd meg a rossz szokásaidat?

Néhány alapszabály.

 1. Szokásokat nem tudsz megszűntetni, csak átalakítani. – Leggyakoribb hiba, hogy meg akarsz szűntetni egy rossz szokást. Nincs ilyen. Cigizel? Ok, Ne szűntesd meg, mert a sóvárgásod megmarad. Válts másra. Keresd meg, hogy milyen szükségletet elégítettél eddig ki a cigarettával, és elégítsd ki mással.
 2. A jó szokások alapja az önfegyelem és céltudatosság. – Csak úgy nem léteznek szokások, sem változás. A változáshoz célok kellenek, és kitartás. Miért akarsz változtatni, Az egészséged? Több pénz? Karrier? Család ? Mi a cél? Pszichológiai értelemben az önfegyelem nem más, mint hogy hozol egy döntést, és azt betartod. Ehhez az kell, hogy ugyanolyan felelősséggel ígérgess magadnak, mint másoknak ( feltéve ha fontos, hogy másoknak mit ígérgetsz :-)) Ne ígérj olyat magadnak, amit biztosan nem tudsz megtartani. Legyen kisebb, de csináld végig.
 3. Egy szokás kialakításának vannak biológiai és pszichológiai feltételei, amelyeket egyszerre kell teljesíts. A szokások kialakulásának vagy megváltoztatásának van egy biológiai korlátja ami kb. 21 nap. Ennyi idő kell kb., hogy a szervezeted, idegrendszered átálljon a változásra. Szakszóval ennyi idő alatt képes a tapasztalat szerint kondícionálódni az új szokásra a szervezeted, személyiséged. Pszichológiai feltétele, hogy legyen egy tiszta cél, erős elhatározás, ami motiválni fog a változás végrehajtás alatt. És tisztában kell legyél az elején, hogy kb. menny ideig kell kitarts, ameddig még ‘visszahúz majd’ a régi szokásod.
 4. A szokásaidat te uralod,tehát bármikor módodban áll megváltoztatni azokat. – Érsd meg, te alakítod a viselkedésed. Sok mindne hat rád, és sokszor nem látjuk át, hogy mi minden befolyásol minket, de nem is kell. A változáshoz elegendő annak felismerése, hogy te döntesz. Korábban is te döntöttél. Jó és rossz szokásaidról egyaránt.
 5. Használd a szokáshurkot. Nem kell felfedezned a spanyol viaszt. Használj bevált módszereket. Elég lesz ha a szokás változtatásra kell csak figyelned, és nem arra, hogy működik-e ahogyan csinálni akarod.
 6. Charle Duhhig a Szokás hatalm című könyvében ismertet egy zseniális módszert, a szokáshurok módszert. Használd ezt, mert működik, és rettentő egyszerű. Így néz ki:

A szokáshurok tulajdonképpen egy képlet, amit az agyunk automatikusna követ. ez egy 3 részből álló folyamat

 1. indítógomb, ami leindítja a szokást,
 2. egy rutin, ez maga a szokás, ami egy berögzült cselekvéssor
 3. egy jutalom- ez az amiért a zegészet csinálod.

Ahhoz, hogy a szokásaidon változtatni tudj, azonosítani kell külön-külön a szokáshurok összetevőit.

Mi motivál, mi idítja be nálad a folyamatot? Vegyünk egy példát. Fogyni akarsz. Mi akadályoz? Például a napi 1 Starbucks kávé. MEgvan a rossz szokás. Miért mész be mindennap egy drága cukor kávéért munka után? Mi a jutalom? Tényleg a kávé kell? Nem hiszem. Vagy az érzés, hogy megveheted? Esetleg a kávézó vonz? Vagy az, hogy ez az idő rólad szól? Nincs munka, nincs gyerek, élvezed a pillanatot. Egy kis szabadság. De elég hízlaló szabadság. Oké. mi okozza még azt az érzést amit a starbucks? Mi tekintesz még jutalomnak? Egy séta a rohanás helyett? Egy finom tea? Egy ksi futás a szabadban? Nézd meg, és azonosítsd a jutalmakat, és a motivációdat, hogy mire vágysz.

Tehát

1. Fedezd fel a berögzült viselkedésmintáidat, bármi legyen is az, tévénézés, körömrágás, rágózás, halogatás akármi.

2. Ismerd fel az indítógombot

Mitől indul be a folyamat? Munka után amikor kiszabadulsz? stressz, fáradtság, unalom. Keresd meg azt ami beindítja.

3. A motiváció átalakítása, kiiktatása.

Kísérletezz. Oké,vége a munkának ,kijövök, és érzem a Starbuck“ vágyat. Várj egy kicsit, vagy csinálj mást. Ígyál gyorsan egy kávét a Fornetti-ben. Esti tévézés vacsi után. Ok, ígérd meg gyerekednek ,hogy vacsi után rögtön mesélsz neki egyet ( tudom kegyetlenül hangzik), hogy ne tudd a rutint csinálni. Ha nincs gyerek egyél máshol, vagy telefonálj egyet. A lényeg, hogy csinálj mást.

A változáshoz energia, kitartás és célok kellenek. De előbb vagy utóbb megtörténik. És az csodálatos érzés. Tarts ki, meglátod megéri. 🙂

ui. Néha a legegyszerűbb dolgok tudják a megnagyobb változást hozni az életünkbe. Egyszer olvastam egy híres író blogjában, hogy hogyan szerezz több időt, ha időhiányban szenvedsz. Rettentően egyszerű, szinte már primitív módszer. Ime.

Feküdj le két órával korábban, mint eddig, és kelj fel két órával korábban, mint eddig. Óriási. Heti plusz 10 óra. Szép napot nektek 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top