A siker fajtái

A Siker fajtái

“A siker nagyon jó dezodor. Minden korábbi rossz szagot elfeledtet.”

Dame Elizabeth Rosemond Taylor

 

Sikerre mindenki vágyik, egyszerűen azért, mert a siker jó. Jó érzés, kellemes állapot, és visszajelzés valamiről, amit jól csináltunk.  Mégis sokszor inkább használjuk a siker kifejezést egyfajta gyűjtőnévként, mint egy egzakt és jól körülhatárolható dolog leírásaként

 

Hogyan lehet mégis meghatározni? A Wikiszótár szerint a siker:

 

“Kedvező végeredmény; olyan helyzet, állapot vagy következmény, ami korábbi elvárásainknak tervünk elért céljaként megfelel, és arra tudatosan törekedtünk, szándékunk irányult rá”

és/vagy

“Nagy népszerűséget elért személy vagy dolog. Fontos jellemzője, hogy sokak figyelme irányul rá, és így nagy az ismertsége.”

 A siker tehát gyakran együtt jár a népszerűséggel, összefügg céljainkkal, tudatos terveinkkel és azok akaratos megvalósításával.  Nézzük meg ezeket egyenként.

Népszerűség

A siker fontos része, hogy visszajelzést kapunk, hogy valamit jól csináltunk, valamiben jók voltunk. A másoktól jövő pozitív jelzés többszörösen is fontos. Egyrészt megerősít munkánkban – eszközeinket, módszereinket jól használtuk, jól választottunk, ráéreztünk az igényekre és kihasználtuk lehetőségeinket, erőforrásainkat -, saját szakmai identitásunkban, ami által erősödik szakmai identitásunk, önbizalmunk, és boldogabbnak, elégedettebbnek érezzük magunkat. Másrészt megerősít szociokulturális  csoportszerepünkben is. Azt üzeni, hogy jó helyen vagyunk, része vagyunk a közösségünknek, olyan értékeket közvetítünk vagy olyan értékekhez segítünk hozzá másokat amely társadalmilag fontos, szociálisan elismert, és ezáltal elismeri ls megerősíti, hogy tartozunk valahova.

Célok

“A siker kistestvére a cél” – mondhatnánk, mivel minden elért cél esetén sikert élünk át, tulajdonképpen ezért tűzünk ki célokat, ez az alapvető motiváció, hogy céljaink elérésén keresztül erősödjünk, fejlődjünk, és sikert éljünk át. De milyen sikert, milyene vélokat tűzünk ki. A teljesség igénye nélkül talán a három leggyakoribb siker kategória, a szakmai sikerek, erkölcsi/etikai sikerek, és az anyagi sikerek.

Szakmai siker

A szakmai elismerés és siker pezsdítően hat személyiségünkr. Életünk döntő részét munkával töltjük, ahol  kollégáink, munkatársaink, a szakmába dolgozó egyéb szakmabeliek elsődleges referenciaként szolgának munkánk elismeréseként. Életünk egyik alap referencia csoportjától komoly elismerés kapni, olyan mint amikor a művész alkotását elhelyezik a város főterén: büszkeség, társadalmi elismertség, az alkotás és önmegvalósítás  társadalmi elismerése.

Erkölcsi siker

Mindenki életében megvannak azok a  szociális csoportok, személyek és intézmények, amelyek iránt  erősebb elköteleződést érez. Van aki az idősek iránt, van akik betegek vagy betegségek iránt, vannak akik a gyerekek, szegények, éhezők, vagy az állatok iránti gondoskodásban érzi felelősebbnek magát.  Az ilyen irányú sikerek legalább annyira fontosak személyes jól- létünk szempontjából, Segíteni öröm, ha segíteni tudunk önmagában is sikert élünk át, ha pedig munkánk révén segíthetünk számunkra fontos társadalmi vagy személyes problémákon morálisan éljük át sikerünket, Lehete szó egy felajánlásról, pénzügyi segítségről, vagy ingyenes tanácsadásról vagy coachingról, olyan  less  mint egy üzenet magunknak: jó vagyok, jót tettem, jobbá tettem valamit, valakit vagy egy kicsit a világot. Ilyenkor ismerős érzés, az  “ez itt egy jó hely” érzése.

Anyagi sikerek

Sokat vitatott és egyben nagyon fontos területe a sikernek. Egzisztenciális célok. Irigyeljük azokat akiknek jól megy, akik jól élnek a coachingból, titkon azt lessük, hogy vajon ő mi alapján mer ennyit kérni. Magunkkal kapcsolatban viszont gyakran tétovázunk, összekeveredik a társadalmi és piaci normák üzenete: társadalmi alapon  a segítségnyújtás mindenkinek jár, nem illik pénzt kérni érte, a coaching segítséget ad, a tudásom jó szolgálatot tehet mások boldogulásának megsegítésében.  Piaci alapon a termékek és szolgáltatások viszont csere alapon működnek ahol a csere alapja a pénz, szolgáltatást árulunk coachként is.

A siker  formáinak tisztázása sokat segíthet céljain kpontosításában. Te  például tudod, hogy milyen sikerre vágy leginkább? Ha megfizetnek vagy ha elismernek? Vagy ha segíthetsz? Vágyaink a  sikerrel kapcsolatban és az amit a gyakorlatban általában kapunk, fontos, hogy szinkronban legyenek. Ha anyagi sikerre vágyunk, de leggyakrabban szakmai sikert kapunk, ne mleszünk elégedettek. Hangoljuk össze sikerrel kapcsolatos vágyainkat és lehetőségeinket a munkában.

Siker, boldogság, hatékonyság

Vajon melyik a legfontosabb? Létezik valamilyen prioritás? Vagy feladat, személyiség vagy célfüggő? Nem célunk ezt eldönteni, de azt igen, hogy gyakran kevert fogalmak. Sikeresnek és boldognak lenni sem ugyanaz, ahogy hatékonynak és sikeresnek lenni sem.  Személyes mentálhigiénénk, motivációnk megőrzése érdekében tisztázzuk magunkban, hogy miként viszonyulunk ezekhez a fogalmakhoz, milyen helyzetekben melyikre vágyunk, és melyiket kapjuk meg rendszeresen, és melyikből van hiányunk. Hogy sikerre, boldogságra, hatékonyságra vágyunk e, folyamatosan változhat, és ezt a változást tudatos figyelemmel érdemes követni, mert így lesz módunk  saját igényeinknek és megfelelően alakítani céljainkat és munkánkat.

Share this post

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Scroll to Top