traffic lights, heart traffic light, traffic light with heart

A figyelemfelkeltés 3 útja

hogyan kelt figyelmet a marketingeddel? 3 pszichológia lehetőség. Olvasd el, hogy megtudd.

A legviccesebb reklám is értelmetlenné válik, ha nem kelt figyelmet. Mert a jó reklám – legyen szó online vagy offline reklámról – célja, hogy felkeltese a figyelmet. Figyeleme nélkül nincs kapcsolat a befogadóval, azaz a fogyasztóddal.

A gond az, hogy napjaink túlinformált társadalmában a figyelem hiánycikk lett. Ezért gyilkos harc folyik a legkisebb akár pár másodperces figyelempillanatokért is. Ahhoz, hogy sikeres legyél ebben a “harcban” ismerned kell az AIDA modellt, és a figyelemfelkeltés 3 lehetsége módját.

“Az a reklám, amely ne képes áttörni az érdektelenség, a közöny, vagy a spontán ellenállás védőfalát, az nem tudja eljuttatni üzenetét a fogyasztóhoz. Tehát hasztalan.” Sas István reklámpszichológus

AIDA modell

Régi marketing alapelv az AIDa modell, ami abból indul ki, minden későbbi lélektani folyamattal való munkéhoz először a figyelmet (Attention) kell felkelteni. Ezen alapszi ka többi fontos cél további elérése mint az

  • érdeklődés (Interest)
  • a vágy (Desire)
  • és a vásárláshoz vezető cselekvés ( Action)

A dramaturgiai egyensúly

A túlzottan figyelmfelkető és az érdektelen mennyiségé ( unalmas) kommunikáció ugyanolyna hasztalan, mert nem éri el a befogadót. Erre létezik egy kifejezés, amit arányos figyelemnek hívnak. Ez a marketign 3 lábú asztalára hasonlít. Egy jó reklámban ( a tévétől, a google ads-on át) egyensúlyban kell lenni a figyelemfelkeltésnek, a közölt információnak és a meggyőző érvelésnek , hogy a fogyasztód könnyen, szívesen és tartósan legyen képes befogadni az üzenetedet. Fontos, hogy a kampányod alatt végig egyensúlyban tartsd a figyelemfelkeltést, tájékoztatást, ésa bizonyítást, akár különböző eszközökön is. Többek között ez az integrált marketingkommunikáció célja is.

3 lehetőséged van, hogy észrevegyenek

Ne legyenek ábrándjaid. Figyelmet kapni 2019-ben nehéz. Könnyítsd meg a dolgodat azzal, hogy betartod a figyelemszerzés 3 lélektani módját.

  1. Az impulzustömeg növelése – Ennek eléréséhez minél több médiafelületet vagy pozíciót kell szerezned. nnek eléréséhez elsősorban pénz kell. Ez egy tőkeigényes módszer. minél több helyen, minél többször kell, hogy lássanak, így rengeteg ingert tudsz a fogyasztódhoz eljuttani. Amit sokszor látunk arra jobban emlékszünk, és hamarabb megkedveljük elven működik.
  2. Nagy felhívó jellegű elemek – Szinte mindig működnek a “klaszikus” figyelmfelkető ingerek, szimbólumok használata, például erotika, gyerekek, kiskutya képei. Mindi, ismétlem, mindig bejön. Nagy előnye, hogy nem igényel akkora tőkét, és szinte mindig működik. Hátránya, hogy könnyen közhelyessé válik, mivel sokan használják, és ami közhelyessé válik, az elveszti a figyelemfelhívó jellegét.
  3. Szokatlan jelenségek – Egy mesterségesen létrehozott “szokatlansági faktor “( Sas Istvántól származik a kifejezés) adja a figyelmfelhívó jelleget. Vármi ami eltér az átlagostól, ami meglep. Ezt a szokatlan dolgot szokták kreatív ötletnek hívni, amikor 2 különálló dolog között létesítünk asszociációt, ami valamilyen új szempontot is ad a termékünkhöz. De mostanában nem igen találkozni ezzel, tehát hajrá, csinálj egyet és te leszel a befutó.

A marketing feladata, hogy figyelmet generáljon, tájékoztasson, és cselekvésre ösztönözzön. Kezd azzal, hogy elnyered a vevőid vagy leeendő ügyfeleid figyelmét a fenti módszerek közül bármelyikkel. Ha így teszel, akkor biztos lehetsz benne, hogy az üzeneted eléri a célcsoportodat. Ha még arra is figyelsz, hogy a reklámod mindhárom alapvető szempontnak megfeleljen – figyelem, információ, cselekvés – akkor még arra is lesz esélyed, hogy a vásárlóid azt csinálják amit elvársz tőlük. Téged válasszanak és tőled vásároljanak. Hajrá.

Share this post

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Scroll to Top